Poznaj nasze projekty | Centrum Kongresowe w Vancouver |Saint-Gobain Building Glass Przejdź do treści
 

Vancouver, KANADA

Centrum Kongresowe w Vancouver

Budynek użyteczności publicznej

WYRÓB: SGG DIAMANT, SGG SECURIT®-H

Szklana fasada – doświadczanie ducha społeczności

Projekt rozbudowy Centrum Kongresowego w Vancouver, położonego nad wodą, oferującego spektakularne widoki gór, oceanu i parków, został zrealizowany, aby służyć jako międzynarodowy ośrodek transmisyjno-medialny obsługujący XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie i Paraolimpijskie w roku 2010.

Przegląd

Nowe Centrum Kongresowe w Vancouver wykorzystuje ekosystem miejski w stolicy Kanady. Jednym z celów projektu rozbudowy było „wprowadzenie zasad ekologii miasta do samego centrum Vancouver”, jak również zapewnienie obsługi XXI Zimowych Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich w roku 2010. Obiekt ten, zaprojektowany przez LMN Architects i Musson Cattel Mackey we współpracy z Downs / Archambault, został ukończony w kwietniu 2009 r. Program Centrum Kongresowego przewiduje przestrzenie dla imprez otwartych, jak i prywatnych. Jego projekt zakładał również stworzenie obiektu użyteczności publicznej, będącego jednocześnie budynkiem, przestrzenią miejską, parkiem i ekosystemem. Rzeczywiście, bryły budynku są charakterystycznie wygięte, niejako obejmując siatkę ulic centrum miasta i zachowując korytarze widokowe w stronę nabrzeża. Kanadyjska Rada Zielonego Budownictwa nadała Centrum Kongresowemu w Vancouver platynowy certyfikat LEED. Projekt otrzymał wiele nagród promujących rozwiązania zrównoważone i jest pierwszym centrum kongresowym na świecie, które otrzymało najwyższy poziom certyfikacji LEED. Początkowo Centrum ubiegało się o złoty certyfikat, natomiast udało mu się otrzymać platynowy. Co więcej, dzięki temu nowemu obiektowi Miasto Vancouver podjęło inicjatywę o dążeniu do stania się najbardziej zielonym miastem świata do roku 2020, ogłaszając 10-częściowy plan działania dotyczący śladu węglowego, odpadów i ekosystemów.

Wykorzystany produkt

Projektant chciał uniknąć zastosowania metalowej pionowej konstrukcji wzmacniającej fasadę. Na obwodzie całego obiektu zastosowano superprzejrzyste szkło, wizualnie potęgujące integrację kontekstu miejskiego i wodnego w jedno doświadczenie, oferowane użytkownikowi budynku. Zastosowanie zabezpieczających stabilizatorów szkła 19mm SGG SECURIT®-H umożliwiło wzmocnienie powierzchni szklanych oraz zapewnienie optymalnego poziomu bezpieczeństwa. Dzięki zastosowaniu superprzejrzystego szkła SGG DIAMANT, osoby przebywające w budynku mogą cieszyć się naturalnym światłem otoczenia. Te szyby zostały wyposażone w wysokowydajne powłoki o właściwościach przeciwsłonecznych. Ok. 14.000m2 tego wysokowydajnego szkła izolacyjnego wytworzyła firma GlasSolutions Austria. Projekt ten jest dobrym przykładem zrównoważonego habitatu. Pokazuje nam, że zastosowanie odpowiednich materiałów, w szczególności odpowiedniego szkła w fasadzie budynku, to sposób na uzyskanie funkcjonalnych i zrównoważonych rozwiązań.

Szczegóły projektu

Data & Lokalizacja

2009, Kanada

Photographer

Bob Matheson

Architekt

Musson Cattel Mackey Partnership, Downs / Archambault